חושב על הקמת עסק בתחום המזון? כדאי שתדע לקראת מה אתה הולך. הקמת עסק בכל תחום אינה דבר פשוט, ובפרט עסק בתחום המזון. ענף עסקי האוכל בארץ הוא ענף תחרותי ביותר, בין אם מדובר על מסעדות, מאפיות, ברים, פאבים, שווקים וכל עסק שתפקידו בסופו של יום להאכיל אנשים.
מסעדות רבות נפתחות אך הרבה מהן אינן שורדות ונסגרות. קיימות סיבות שונות ומגוונות לכך שהן נסגרות, למשל:
- סיבה כלכלית – התקציב הראשוני אינו מספיק לפתיחת המסעדה \ אין מספיק הכנסות והמסעדה הופכת ללא רווחית \ המנות לא תומחרו בצורה נכונה \ כמות הלקוחות אינה מספיקה ועוד.
- סיבה מקצועית – האוכל לא טעים, הסיבה לכך יכולה להיות טמונה בבחירת ספקים לא טובה \ בשימוש בחומרי גלם זולים על חשבון איכותם ועוד..
- סיבה ניהולית – לדוגמא: גיוס עובדים לא נכון \ התנהלות לא נכונה מול העובדים \ עובדים לא יעילים \ עובדים בעלי תפוקה לא מספקת \ התנהלות מול הספקים והלקוחות אינה תקינה.
הסיבות הנ"ל למעשה מראות שקיימים גורמים רבים המשפיעים על יכולתו של עסק למזון להצליח (או במקרה אחר – לא להצליח).
אז מהו התהליך הנכון ליישום הקמת עסק בתחום המזון?
קודם כל חשוב לדעת לקראת מה הולכים, זה נחמד שזה מתחיל מאהבה לתחום האוכל אך זה לא מספיק. גם השף הטוב ביותר בעולם שמכין את המאכלים הטעימים ביותר בעולם, לא יוכל לנהל מסעדה מצליחה בלי כלים ומיומנויות מתאימים. כי לבשל טעים הוא בטוח יודע, אבל לנהל זה כבר עולם אחר. יש לקחת יועץ עסקי למסעדות חיצוני הבקיא בתחום שיכול ללוות את בעל המסעדה \ העסק בכל התהליך של הקמת עסק בתחום המזון מההתחלה ועד לסוף.
יש הרבה אנשים שהולכים על הקמת עסק בתחום המזון כי מניחים שמדובר בכסף טוב, אך גם כאן חשוב לציין שלא מספיק לרצות את הרווח הכלכלי, גם במצב הזה, צריך לדעת לנהל את העסק בצורה הטובה והנכונה ביותר כך שיהפוך לעסק מצליח ומרוויח.
אחרי שסידרנו את הראש, אפשר להתחיל ממש בשלבי התהליך.
בעת הקמת עסק בתחום המזון יש להחליט על סוג העסק, בית קפה \ דוכן רחוב \ מסעדת שף \ מסעדת פועלים \ אחר. הבחירה תלויה במה שאתם אוהבים לעשות וטובים בו. חשוב לזכור שלכל סוג קהל יעד אחר וקונספט אחר. בשלב הזה יש לחשוב היכן תרצו שהעסק ימוקם, האם יהיה כשר, מהו סוג האוכל וכדומה. (כאן המקום לציין שבמידה והעסק שיוקם הוא זיכיון אזי הבחירה פחות תלויה בכם אלא בחברה המזכה עוד בנושא פתיחת עסק זכיינות). אגב, בחירת מיקום המסעדה הוא חשוב מאין כמוהו. אנחנו רוצים שלקהל היעד יהיה נוח להגיע, גם מבחינת דרכי הגעה וגם לדוגמא חניה, כמו כן, במידה ומדובר במסעדת פועלים לדוגמא כדאי שהעסק ימוקם באזורי משרדים.
ועכשיו, איך לא? קצת בירוקרטיה. יש להוציא רישיון עסק, דרך הרשות המקומית שבה יוקם העסק. כאשר מבקשים לקבל רשיון עסק יש להמציא את המסמכים הבאים:
- מפה מצבית, מפה זו מתארת את מיקום העסק, את איזור פינוי האשפה, אזור החניה, מערכות כיבוי אש וצנרת גז.
- תוכנית עסק הנדסית. זו תכנית אדריכלית מפורטת שעליה חתום בעל מקצוע מוסמך. בתכנית זו מוצגים השטח הכולל של המבנה, החלוקה הפנימית בו ומערכת הביוב.
- תרשים סביבת העסק – זהו תרשים המראה את מה שנמצא סביב העסק ואיך מגיעים אליו ברדיוס של 500 מטרים.
- אישור תשלום עבור האגרה – הרשות המקומית מנפיקה אותו.
חשוב לציין שלא כל בקשה לרישיון עסק מאושרת, לעתים יש צורך בהשלמה או תיקון על מנת לקבל את הרישיון הנכסף. כמו כן, רישיון העסק מוגבל בזמן ולכן יש לדאוג לחדש אותו אחת לכמה זמן (לפי התקופה הנקובה בו).
*במידה ותרצו למכור אלכוהול בעסק שלכם יש צורך ברישיון מיוחד שעבורו נדרש לפנות למשטרה. משרד הבריאות, אחראי על פיקוח המסעדות ובכלל עסקי המזון בישראל ולכן יש לקחת בחשבון שיש לו תנאים שצריך לעמוד בהם וכן הוא עורך ביקורות בעסק. חשבו על עצמיכם כלקוחות מסעדה, וודאי תרצו שיהיה גוף המפקח על איכות המזון שאתם אוכלים. אולי בתור בעלי עסק משרד הבריאות מרגיש כמו גורם מפריע, אך למעשה הוא מסייע לאיכות המזון המוגש.
הקמת עסק בתחום המזון מצריכה תכנון מראש של הרבה מאוד פרמטרים
יש לתכנן מראש את התקציב הראשוני עבור הקמת עסק בתחום המזון, לדוגמא: שיפוץ המקום לקראת פתיחה, אירוע השקה וכו'. ואת התקציב החודשי שיצא עבור כלל הפעולות שייעשו כחלק מתפעולו, לדוגמא: שכר העובדים, עלות חומרי ניקוי וכדומה.
יש לתמחר בצורה נכונה ורווחית את הוצאות העסק, לדוגמא: שכר העובדים, עלויות חומרי גלם וכדומה. יש לתכנן במדויק את גיוס הכספים, מה יהיו מקורות המימון? לדוגמא: הלוואות מהבנק, גיוס המונים, הלוואות בערבות המדינה, מימון לעסקים ועוד כמו כן יש לבחון את התקציב החודשי שעתיד להיות. כאן המקום להחליט האם העסק יהיה רווחי בעקבות התכנון הפיננסי הזה, ובמידה ולא, יש לשקול האם להמשיך בתהליך ההקמה.
תכנון שיווקי – החלטות על פעולות שיווק ופרסום. איך מגיעים לקהלי היעד? מה העלות החודשית מתוך התקציב החודשי?, באילו מדיות נפרסם וכדומה. ראינו שכל התהליך של הקמת עסק בתחום המזון הוא קשה ומורכב, יועץ עסקי הבקיא בעולם המסעדנות יסייע לבעל העסק מתחילת התהליך ועד לסיומו להקים עסק מצליח ומרוויח. ליועץ עסקי הכלים המקצועיים והידע הניהולי, המקצועי והכלכלי, הוא מכיר את השוק והמתחרים ויודע לזהות את הייחודיות שבעסק שלך ולהצמיח אותו בדרך הנכונה ביותר.