הקמת עסק בתחום המזון

חושב על הקמת עסק בתחום המזון? כדאי שתדע לקראת מה אתה הולך. עולם המזון סובל כבר שנים מקשיים והענף נחשב לאחד המסוכנים בארץ. ענף עסקי האוכל בארץ הוא ענף תחרותי ביותר. בין אם מדובר על מסעדות, מאפיות, ברים, בתי קפה, שווקים ועוד.

מסעדות רבות נפתחות אך לצערנו, רובן נסגרות. קיימות סיבות שונות ומגוונות לכך שהן נסגרות, למשל:

  • סיבה כלכלית – רוב המסעדות נסגרות בגלל הבעיה הזו. תכנון לקוי של הוצאות או הכנסות בתחילת הפעילות ובמהלכה, מוביל לקשיים תזרימיים. קושי זה במהרה יוביל ללקיחת אשראים. האשראי לרוב יהיה יקר בגלל הסיכון בעולם זה. כך מתחילה ההידרדרות בדרך לקריסה פיננסית.
  • סיבה מקצועית – האוכל בבית טעים אבל כנראה שלא נעשתה מספיק מחשבה להתאמה לקהל הרחב. אנשים מתחילים להצביע ברגליים ומפסיקים לבוא. עוד יכולות להיות סיבות של אי שמירה על ניהול מזון נכון ובעיות תברואה. גם המחיר משמש פקטור משמעותי.
  • סיבה ניהולית – ניהול רצפת המכירה לא יעיל. הרבה טבחים אך ביחס לצורך, אפשר היה לעבוד עם פחות. תכנון עומסים במסעדה לקוי. שעות פתיחה לא טובות ועוד.

הסיבות הנ"ל למעשה מראות שקיימים גורמים רבים המשפיעים על יכולתו של עסק למזון להצליח. (או במקרה אחר – לא להצליח).

פיצה, מסעדה, מזון

אז מהו התהליך הנכון להקמת עסק בתחום המזון?

קודם כל חשוב לדעת לקראת מה הולכים. אהבה לתחום האוכל חשובה מאוד אבל זה לא מספיק. גם השף הטוב ביותר בעולם שמכין את המאכלים הטעימים ביותר, לא יוכל לנהל מסעדה מצליחה בלי כלים ומיומנויות מתאימים. יש לקחת יועץ עסקי למסעדות חיצוני, עם ניסיון בניהול עסקי מזון. הידע והניסיון שלו יכולים לחסוך המון משברים ובעיות פיננסיות בעסק. 

יש הרבה אנשים מקימים עסק בתחום המזון כי שמעו שאפשר לעשות המון כסף בתחום. זה נכון. עסק שמנוהל נכון, תמחר נכון את המנות, השיווק עובד והכל דופק כמו שעון שוויצרי, ירוויח הרבה כסף. עם זאת, היות ומדובר בעסקים מורכבים לניהול, לרוב זה לא המצב. אל תאמינו לנו, תאמינו לסטטיסטיקה: כ-90% מעסקי מזון שנפתחים, נסגרים. מה שאומר שלא שווה להיכנס לעולם המזון ללא יד מקצועית לצידכם. 

פיצה, מסעדה, מזון

אחרי שסידרנו את הראש, אפשר להתחיל ממש בשלבי התהליך.

בעת הקמת עסק בתחום המזון יש להחליט על סוג העסק, בית קפה \ דוכן רחוב \ מסעדת שף \ מסעדת פועלים \ אחר. הבחירה תלויה במה שאתם אוהבים לעשות וטובים בו. זה בהחלט אחד הקריטריונים להצלחה. הבעיה היא שלא כל מה שאתם טובים בו או אוהבים לבשל, יש לו קהל מספק. לעיתים צריך לעשות התאמות. בשלב הזה יש לחשוב היכן תרצו שהעסק ימוקם. האם יהיה כשר. (כאן המקום לציין שבמידה והעסק שיוקם הוא זיכיון אזי הבחירה בלוקיישן תלויה גם ברשת. עוד בנושא פתיחת עסק זכיינות). אגב, בחירת מיקום המסעדה הוא חשוב מאין כמוהו. אנחנו רוצים שלקהל היעד יהיה נוח להגיע, גם מבחינת דרכי הגעה וגם חניה. כמו כן, במידה ומדובר במסעדת פועלים, כדאי שהעסק ימוקם באזורי משרדים.

בירוקרטיה

יש להוציא רישיון עסק, דרך הרשות המקומית שבה יוקם העסק. כאשר מבקשים לקבל רשיון עסק יש להמציא את המסמכים הבאים:

  • מפה מצבית:

    מפה זו מתארת את מיקום העסק, את איזור פינוי האשפה, אזור החניה, מערכות כיבוי אש וצנרת גז. 
  • תוכנית עסק הנדסית:

    זו תכנית אדריכלית מפורטת שעליה חתום בעל מקצוע מוסמך. בתכנית זו מוצג השטח הכולל של המבנה, החלוקה הפנימית בו ומערכת הביוב. מוצגים גם בור שמן אם צריך ומבנה המטבח.
  • תרשים סביבת העסק:

    זהו תרשים המראה את מה שנמצא סביב העסק ואיך מגיעים אליו ברדיוס של 500 מטרים.
  • אישור תשלום עבור האגרה:

    הרשות המקומית מנפיקה אותו.
  • אישור משרד הבריאות.

חשוב לציין שלא כל בקשה לרישיון עסק מאושרת. לעתים יש צורך בהשלמה או תיקון על מנת לקבל את הרישיון. רישיון העסק מוגבל בזמן ולכן יש לדאוג לחדש אותו לפי התקופה הנקובה בו.

מכירת אלכוהול

במידה ותרצו למכור אלכוהול בעסק שלכם, יש צורך ברישיון מיוחד שעבורו נדרש לפנות למשטרה. משרד הבריאות, אחראי על פיקוח המסעדות ובכלל עסקי המזון בישראל. לכן יש לקחת בחשבון שיש לו תנאים שצריך לעמוד בהם וכן הוא עורך ביקורות בעסק. בתור בעלי עסק, משרד הבריאות מרגיש כמו גורם מפריע, אך למעשה הוא מסייע להקפדה על איכות המזון המוגש.

סימן שאלה, דילמה, התלבטות

הקמת עסק בתחום המזון מצריכה תכנון מראש 

יש לתכנן מראש את התקציב הראשוני עבור הקמת עסק בתחום המזון. שיפוץ המקום לקראת פתיחה, אירוע השקה וכו'. גם את  התקציב החודשי שיצא עבור כלל הפעולות שייעשו כחלק מתפעולו. לדוגמא: שכר העובדים, עלות חומרי ניקוי וכדומה.

יש לתמחר בצורה נכונה ורווחית את הוצאות העסק. לדוגמא: שכר העובדים, עלויות חומרי גלם וכדומה. יש לתכנן במדויק את גיוס הכספים, מה יהיו מקורות המימון?. לדוגמא: הלוואות מהבנק, גיוס המונים, הלוואות בערבות המדינה, מימון לעסקים ועוד. כמו כן יש לבחון את התקציב החודשי שעתיד להיות. כבר בשלב זה אפשר להבין אם  העסק יהיה צפוי להיות רווחי. ובמידה ולא, צריך לערוך שינויים על מנת להבטיח זאת. אם לא מצליחים, חבל להקים את העסק.

תכנון שיווקי

ההחלטות על פעולות שיווק ופרסום נלקחות כבר בהתחלה. איך מגיעים לקהלי היעד?. מה העלות החודשית המוקצית לזה מתוך התקציב החודשי?. באילו מדיות נפרסם וכדומה. ראינו שכל התהליך של הקמת עסק בתחום המזון הוא קשה ומורכב. יועץ עסקי הבקיא בעולם המסעדנות ובעל ניסיון עשיר בעולם זה, יסייע רבות לבעל העסק. כבר מתחילת התהליך ועד לתפעול השוטף, הערך שיתן למסעדה הוא פרייסלס. 

נשמח לשוחח על כוס קפה ולהבין את האתגרים שיש לך בעסק. מוזמן להשאיר פרטים.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

נשמח לשוחח
שתפו:
תוכן עניינים
מאמרים אחרונים שעלו לאתר
ייעוץ עסקי לעורכי דין
ייעוץ עסקי לעורכי דין

במאמר זה תמצאו מידע בנוגע לפתרונות ייעוץ עסקי לעורכי דין החל משלב ההתנהלות והכשרת עובדים, ועד לגיוס מימון ומיתוג משרדכם. בקרו באתר מינדד.

תכנון והנדסת בית
ייעוץ עסקי לאדריכלים

ייעוץ עסקי לאדריכלים ומעצבי פנים – אדריכלים הם אנשי יצירה ועיצוב ולרוב חלשים יותר בעולם העסקי. במאמר תמצאו טיפים לניהול. MINDED ייעוץ עסקי

ייעול עסקי וניתוח נתונים
ייעול עסקי

אחד מהתליכים היותר חשובים בעסק, הוא שלב ייעול עסקי הכולל התייעלות נכונה של העסק. במאמר הבא תמצאו טיפים מצוינים ויעילים כיצד לעשות זאת נכון.

גיוס כסף, חשבונאות, חישוב כסף
מתי הכי נכון לגייס כסף לעסק?

מתלבטים מתי הכי נכון לגייס כסף? האם דווקא כאשר העסק נמצא במצוקה כלכלית, או שמא רק כאשר העסק יציב? כמו כן תמצאו טיפים איך לעלות את דירוג האשראי בבנק.

קונספט עסקי
קונספט עסקי

מילה Concept מתורגמת בעברית למילה "רעיון", אבל חשוב לא להתבלבל, כשאומרים 'קונספט עסקי' לא מתכוונים בהכרח לרעיון עסקי.. קראו עוד באתר מינדד.