חושב להקים עסק ולא יודע מאיפה להתחיל? יש לך עסק ואתה נתקל בקשיים? נתחיל מצפירת הרגעה – אתה לא היחיד. יזמים ומנהלי חברה רבים נתקלים בהרבה מאוד אתגרים רגע לפני הקמת העסק, וגם בזמן בו העסק קיים לא חסרות הרפתקאות. ישנן חברות שתפקידן הוא ליווי עסקי. חברות אלו מתמחות בשיפור תהליכים בארגון המסייע בסופו של דבר להגשמת המטרות לשמן הוקם העסק.
אין ספק שבעל החברה, המנהל שלה וצוות העובדים מכירים הכי טוב את העסק ואת התחום בו הוא פועל, אך מבחינה עסקית יש יתרונות משמעותיים לחברה מקצועית המספקת ליווי עסקי. היועץ ומנהל החברה צריכים לעבוד בשיתוף פעולה על מנת שהתהליך יסתיים בצורה הטובה ביותר ויספק בסופו של דבר את התוצאות הטובות ביותר.
4 שלבים לצורך ליווי עסקי יעיל
- הערכת מצב ואבחון: יש לנתח את מצבו הנוכחי של העסק מבחינת התכנית העסקית וניהול הכספים. בשלב זה יש לזהות את הבעיות והחסרונות שלו, מה מתנהל בצורה תקינה ומה פחות, והאם העסק מממש את הפוטנציאל הטמון בו.
- גיבוש תכנית עבודה: בניית תכנית עבודה לניהול העסק. תכנית זו מגדירה ומפרטת את היעדים שהעסק שואף לעמוד בהם, כמו גם את היעדים של התכנית. נוסף לכך יש להתייחס בתכנית גם לפעולות הנדרשות בכדי להשיג את אותם היעדים.
- יישום: בשלב זה מוציאים לביצוע את תכנית העבודה.
- בקרה שוטפת: החברה המבצעת ליווי עסקי עורכת בקרה על ניהול העסק. כחלק משלב זה תיערך חשיבה מחודשת במידה ולא הושגו המטרות אותן הגדירו בתחילה.
בוודאי לא פעם עלתה לך התהייה מדוע עליך לפנות לייעוץ עסקי חיצוני. יועץ עסקי הוא אדם שחי ונושם את עולם העסקים. הוא מתמצא במונחים עסקיים רבים, יודע לזהות בעיות וחשוב מכך יש בכוחו לסייע לפתרונן. יועץ זה כחלק מעבודתו עושה סדר בראש, הוא מספק למנהלי ועובדי העסק את השקט והשלווה בכדי שיוכלו להמשיך לעבוד, והוא מסייע לשיפור התהליכים כגון: הנעת עובדים וכדומה. היועץ מגיע מבחוץ, וקל לו יותר לזהות את הבעיות כשהוא לא חלק אינטגרלי מעובדי הארגון. הוא צריך ללמוד היטב את התחום של הלקוח שלו, את הסביבה והמתחרים ובצורה זו מצליח לכוון את החברה למקומות הנכונים לה.
הקמת עסק מצריכה עור של פיל, כמות האתגרים וההתמודדויות גדולה עד מאוד, יש לקחת בחשבון גם ספיגה של כישלונות. ליווי עסקי כחלק מתפקידו נמצא עם החברה גם ברגעיה הקשים ועוזר ומסייע להתמודד.
תהליך של ליווי עסקי תורם לארגון בכל היבט, למשל:
ההיבט הפיננסי: בניית תזרים מזומנים, ניהול מלאי, תמחור, רווחיות ועוד. היבט של ניהול מכירות: האם תהליך המכירה אפקטיבי? איפה ניתן לשפר את התהליך כדי להגדיל את אחוזי הסגירה, לשפר את יעילות העובדים וכדומה. היבט של ניהול עובדים: האם דרך ההתנהלות מול העובדים היא נכונה? האם העובד מתאים לתפקיד ולהפך? אילו יעדים מוגדרים לכל עובד? האם יש מדדים להצלחה? כל מה שקשור במוטיבציה של העובדים, איך מגייסים בצורה נכונה את העובדים החדשים לעסק?.
לסיכום ניתן להבין שליווי עסקי זהו תהליך שכל עסק צריך לעבור. הן בתחילת דרכו והן תוך כדי פעולה. יועץ עסקי יכול לסייע לארגון בהיבטים רבים: פיננסיים, ניהול עובדים, מכירות ועוד. הוא מגיע עם הרבה מאוד כלים מקצועיים, ניסיון וותק בתחום, ובעזרת עבודה נכונה עשוי לשפר את התהליכים הקורים בעסק ולהביא לכדי תוצאות מדהימות. חשוב כמובן, כמו בכל דבר, לדעת לבחור נכון את האדם המתאים ביותר עבור העסק שלכם. אמנם קיימות הרבה חברות שמציעות שירות כזה של ליווי עסקי אך לא כולן יכולות לבצע את זה בצורה מקצועית ונכונה. חשוב מאוד להגדיר את המטרות והיעדים, ולבנות תכנית מסודרת עם הגדרות של לוחות זמנים. שיתוף הפעולה בין היועץ למנהל החברה הוא משמעותי ביותר לתהליך.
קראו גם את המאמרים הבאים