רשת בבעלות או רשת בזכיינות?

יש לכם עסק מצליח ואולי אפילו התרחבתם לשניים-שלושה סניפים וחשבתם על להמשיך ולשכפל את ההצלחה שלכם? אחת השאלות המרכזיות שחשוב לבחון היא האם כדאי להרחיב את העסק לבד או להתרחב באמצעות שיטת הזכיינות. אז רגע לפני שנעבור על בעד ונגד לכל כיוון ונחליט רשת בבעלות או רשת בזכיינות, בואו נבין מה אומרת כל שיטת התרחבות:

מהי רשת בבעלות

היזם/יזמים דואגים לכל הפעילות העסקית והרחבתה הן בפן האסטרטגי והן בפן המימוני. משמע, כל סניף שנפתח הוא בבעלות הרשת ועלויות ההקמה והתפעול הן של הרשת. היתרון המרכזי הוא שליטה גבוהה יותר בנעשה בסניפים. החיסרון המרכזי הוא עלויות השקעה גבוהות.

רשת מזכה (שיטת הזכיינות):

היזם/ היזמים אחראים לפיתוח הפעילות העסקית וחיזוקה אך התפעול והוצאות הכספיות הן של הזכיינים. הרשת המזכה מאפשרת לזכיין את הזכות להשתמש בשם הרשת, ליהנות מהמיתוג ושיטות העבודה המוכחות. כאשר התפעול השוטף בסניפים נעשה על ידי הזכיינים.

היתרון המרכזי הוא בעלויות השקעה ותפעול נמוכות מאוד לרשת והמאפשרות פריסה מהירה. החיסרון המרכזי הוא הזכיינים אשר אומנם כבולים בחוזה משפטי אך לרוב, יכולת השליטה בזכיינים מוגבלת יותר, ברוב המודלים השונים בשיטת הזכיינות.

רשת זכיינות

מחפשים פריסה מהירה או מדורגת?

שיטת הזכיינות מאפשרת התרחבות מהירה בכלל רחבי הארץ. זאת משום שההשקעה הכספית בסניפים מבוצעת על ידי הזכיינים. לעומת זאת, לרוב, כאשר מקימים רשת בבעלות, לוקח זמן לצבור את ההון הדרוש כדי לפתוח עוד סניפים ולכן ההתפתחות היא איטית ומדורגת יותר.

מצד אחד, התרחבות מהירה משמע הפצת הבשורה ויצירת באז תקשורתי. מצד שני, אם אתם לא ערוכים לניהול רשת מזכה על כל המשמעויות שלה, זה עלול לייצר כאוס והפסדים לכם ולזכיינים אפילו עד לקריסת הרשת כולה.

עד כמה הכיס שלכם עמוק?

כדי להתרחב כרשת בעלות, נדרש הון עצמי גבוה מאוד להקמה של סניפים חדשים ושיפוץ של סניפים ותיקים. אך ההוצאות הרבות לא נגמרות כאן. רשת בבעלות דורשת מטה גדול יותר ביחס לרשת מזכה ושילוב זה, יחד עם הוצאות על תפעול הסניפים, הופך גם את ההשקעה הכספית השוטפת לגדולה יותר. מבחינת כספית, אין ספק ששיטת הזכיינות עדיפה לרשת אבל היא גם מכניסה לכם אדם נוסף לשיקולים ולהתנהלות השוטפת ולא כולם רוצים בזאת.

אמיצים או מעדיפים את זה בטוח?

ההשקעה הכספית הגבוהה כרשת בבעלות טומנת בתוכה סיכון גדול יותר. נפילת הרשת כולה או אפילו סניף בודד אשר אינו רווחי, יכול להניב לרשת הפסדים רבים. בשיטת הזכיינות, הסיכון הנו נמוך משמעותית לשני הצדדים. לרשת, כי איננה משקיעה את הכסף מצידה בהקמה וניהול השוטף. לזכיינים, כי הקמת עסק עצמאי ללא תמיכת הרשת, מסוכנת מהותית. נתונים סטטיסטיים מראים כי שרידות והצלחתם של עסקים בשיטת הזכיינות גדולה יותר משמעותית מהקמת עסק כעצמאי.

שולי הרווח גדולים או קטנים?

חשוב לבחון מהם שולי הרווח בניהול העסק. כאשר בוחרים בשיטת הזכיינות, שולי הרווח צריכים להיות גדולים מספיק כדי שגם הזכיין וגם הרשת יוכלו ליהנות מהרווחים. אם שולי הרווח קטנים, כרשת מזכה זה עלול להפוך את הסניפים ללא רווחים וכתוצאה מכך להפחתת המוטיבציה וההשקעה מצד הזכיין, שתוביל אף לפגיעה באיכות השירות ללקוח הקצה ותייצר נזק תדמיתי רב. לעומת זאת, כרשת בבעלות יכול להיות שהמרווח קטן אבל עם כמות סניפים מספקת, זה עדיין יהיה רווחי ומשתלם עבורכם.

המדדים לבחירת רשת

ביצועים בינוניים ורווח גדול או ביצועים מיטביים ורווח קטן יותר?

כאשר בוחרים ברשת מזכה, משמע, אנחנו מכניסים עוד אדם לצלחת. החלק שהרשת לוקחת לעצמה, קטן יותר אבל מנגד היא זוכה לניהול סניף בצורה מיטבית והסיכון שלה נמוך משמעותית. הזכיין שותף לא רק לרווחים אלא גם להפסדים ולכן כמעט בכל רשת אשר נתקלנו בה, הכנסת זכיין לסניף, הגדילה משמעותית את מחזורי הסניפים והקטינה את עלויות התפעול. כתוצאה מכך המחזור ממנו הרשת מקבלת את האחוזים שלה היה גדול בצורה משמעותית מאשר המחזור שהיה כאשר הסניף נוהל על ידי מנהל שכיר.

מצד שני, כאשר הסניף בבעלות הרשת, כל רווחי הסניף הולכים לרשת. אין שותפים לחגיגה. בהנחה שהמנהלים מתוגמלים על הגדלת מחזורי הסניף, הם בעצם שותפים לרווחים. השאלה הנשאלת היא מה קורה כאשר הסניף הפסדי? אז המנהל נשאר עם שכר הבסיס שנקבע לו בחוזה עבודה אישי והרשת עם סניף שלא שווה להחזיק אותו. לכן, רמת המחויבות של הזכיינים גבוהה יותר מאשר של מנהלים שכירים שכן, מנהל שכיר את שכרו יקבל כך או כך ואילו הזכיין, יצטרך להתאמץ כדי להפיק רווחיות מהעסק ולגרוף את שכרו.

אין ספק, שמבחינת פוטנציאל, רשת בעלות יכולה להניב רווח כספי גדול יותר אבל לשם כך צריך שההתנהלות השוטפת תהיה מאוד מדויקת ומהודקת.

מעדיפים לנהל עובדים או לספק שירותי ניהול ופיתוח רשתי?

מיקוד העבודה ברשת בבעלות הוא בניהול השוטף של הסניפים. הרשת צריכה להחזיק מוטת שליטה גדולה יותר שתאפשר לה לנהל את הסניפים שיהיו ברשותה. רוב העיסוק היומיומי יהיה בדאגה להתנהלות תקינה של הסניפים. מגיוס, הכשרה וניהול עובדים ועד לניהול התחזוקה השוטפת ודאגה למלאי הנדרש בכל סניף וסניף.

לעומת זאת, מיקוד העבודה ברשת מזכה היא ביצירת ערך מוסף לזכיינים. הרשת מתמקדת באסטרטגיה ופיתוח רשתי. העיסוק היומיומי, הוא בחיזוק המותג וניצול היתרון לגודל למשא ומתן אל מול ספקים ושיווק המותג. מנגד, הזכיינים עסוקים בניהול יעיל ואפקטיבי של הסניפים והגדלת הפדיון והרווחיות בסניף.

לסיכום: רשת בבעלות או רשת בזכיינות?

אל תטעו, שתי השיטות תדרושנה מכם עבודה רבה, תמיכה וסיוע בין אם זה לעובדים ובין אם זה לזכיינים שלכם. עיקר הבחירה בין השיטות, זה מה אתם רוצים להשיג, איך וכמה. רשת בבעלות היא מסוכנת יותר אך למי שהוא פריק קונטרול, שיטה זו מאפשרת ואף דורשת מכם להיות בכל פסיק ופסיק ברשת וסניפיה. מנגד, רשת מזכה היא שיטה עם סיכונים נמוכים יותר אך דורשת מחויבות רבה כלפי הזכיינים שלה ולדאוג כל הזמן לייצר ערך מוסף כדי שהם ימשיכו וייצרו לכם את הרווח הרצוי.

החלטתם להתרחב ומתלבטים באיזו דרך לבחור? אנחנו ב – MINDED נשמח ללוות אתכם ולעזור לכם לשכפל את ההצלחה!

מדריכים נוספים באתר לניהול ולהתנהלות נכונים

נשמח לשוחח
שתפו:
תוכן עניינים
מאמרים אחרונים שעלו לאתר
רשתות מזכות
רשתות מזכות

אנו מציעים שירותי ייעוץ עבור רשתות מזכות בתחילת דרכן או רשתות ותיקות המעוניינות להתפתח ולצמוח. אנחנו ב-MINDED יודעים כיצד להתאים את המודל העסקי להצלחת הרשת.

ניהול משא ומתן במשרד
סודות לניהול משא ומתן איכותי

מאמר זה עוסק בנושא חשוב מאוד לעסקים – ניהול משא ומתן. במאמר יינתנו כלים איכותיים לשיפור כישורי המשא ומתן שלכם ואף להשיג תוצאות טובות יותר במשא ומתן הבא שלכם

ייעוץ עסקי במרכז - חברת מינדד
ייעוץ עסקי במרכז

מחפשים שירותי ייעוץ עסקי במרכז? בקרו במדריך הבא הכולל את כל הפרמטרים המרכזיים שכל בעל עסק חייב להכיר. כמו כן תמצאו מידע על ייעוץ עסקי במרכז של מינדד.

ייעוץ ארגוני בתל אביב
יעוץ ארגוני בתל אביב

יעוץ ארגוני בתל אביב ניהול של ארגון מכל סוג, הוא אינו דבר פשוט כלל. כל ארגון הוא שונה ומגיע עם האתגרים שלו. יש הרבה מאוד

לשיחה לחץ כאן
1
רוצה לדבר בווטסאפ?
MINDED יעוץ עסקי|ארגוני|פיננסי
היי,
נשמח לשוחח בווטסאפ.