כל עסק שואף להיות עסק מצליח מבחינה כלכלית, שהרי ללא הכנסות ואף רווחים, עסק לא יכול להתקיים לאורך זמן. ניתן לראות עסקים רבים שנפתחים אך בשל תכנון וניהול לקויים אינם מצליחים להמריא. אחד ההיבטים החשובים ביותר בכל עסק הוא תכנון פיננסי מראש. כדי להניע את העסק בצורה נכונה ובריאה ולנווט אותו למקומות הנכונים בכל שלב, יש צורך לתכנן הכל ומראש, ככול הניתן.
תכנון מראש מתייחס לכל המימדים בהם נוגע העסק, ודוגמא טובה לכך ניתן לראות בתכנון הפיננסי. עוד בטרם מוקם העסק, יש צורך לדעת מראש מהו ההון הראשוני שיצטרך בעל העסק להשקיע. בהרבה מקרים מדובר בהשקעה כספית גדולה. ההון הראשוני נדרש עבור רכישת מקום לעסק או שכירות, שיפוץ המקום, רכישת מוצרים התחלתיים ועוד רבים. כיצד ניתן לדעת מראש כמה כסף יידרש לי בהקמת העסק? לצורך כך יש לפנות לעזרה של בעל מקצוע- יועץ עסקי, אשר בעזרת ניתוח העסק, יוכל להגיד לך כמה כסף יידרש בשלב ההתחלתי ועבור מה בדיוק.
חשוב לבצע תכנון פיננסי מדויק עוד מהשלב ההתחלתי הראשוני
ייעוץ עסקי מגיע עם ידע וניסיון בתחום הפיננסי ועל כן יודע לתת את חוות דעתו המקצועית בהתאם לעסק שלך. לעתים, בשלב הזה, בהתאם לניתוח הפיננסי ימליץ היועץ שלא כדאי להמשיך את תהליך הקמת העסק שכן הכסף אינו מספיק ועל כן אתה עלול להינזק מן המהלך. במצבים כאלה עדיף להתאכזב לפני שניזוקים, מאשר אחר כך כשיהיה מאוחר כבר.
תכנון פיננסי מתייחס בנוסף לגיוס ממון ממקורות שונים. היועץ העסקי מנתח את כלל האפשרויות להשגת המימון הנדרש, ובהתאם בוחר את האופציה העדיפה לעסק שלך. תכנון פיננסי מראש מצריך ניתוח של ההכנסות וההוצאות העתידיות, ניתוח השוק והסביבה, ניתוח אודות המוצר והמתחרים.
לאחר השלב הראשוני של ההון הראשוני, נדרש תכנון פיננסי להוצאות השוטפות. יש צורך לבצע ניתוח מעמיק ומדויק של כלל הפעולות שצריכות להיעשות בעסק. נקודה זו מתייחסת בין השאר לשכר העובדים, תשלום לספקים, תשלום שוטף עבור החנות, עלויות פרסום ושיווק וכדומה.
לקחת בחשבון הוצאות לא צפויות
תכנון פיננסי מראש מאפשר לנהל את העסק בצורה הבריאה והטובה ביותר ולמעשה מסייע לעסק להימנע מהוצאות לא צפויות, היות וכאשר מתכננים את ההוצאות מראש לוקחים בחשבון גם הוצאות לא צפויות. בעל עסק לבדו אינו חושב בהכרח על הוצאות שאינן צפויות ועל כן צריך את עזרתו של יועץ מקצועי שיספק לו את הראיה המקצועית והעסקית.
אם ניקח לדוגמא את העלויות עבור פרסום ושיווק, נראה שניתן לפרסם את בית העסק בכל כך הרבה מדיות ובתקציבים גדולים, אך החכמה היא לדעת בדיוק כמה העסק שלך יכול וצריך להשקיע. כך שלא תשקיע על פרסום מעבר למה שיש ביכולתך, ואף לעתים אין צורך בפרסום בכל המדיות. היועץ העסקי בקיא גם בעולם השיווק ויחד עם בקיאותו בעולם הפיננסי יוכל להתאים עבורך תכנון פיננסי שיגרום לכך שההכנסות יהיו גבוהות מההוצאות, ושההוצאות יצדיקו את עצמן.
היתרונות של ייעוץ מקצועי
יועץ מקצועי מייעץ ומלווה יד ביד את צוות החברה במטרה להוביל את העסק להצלחה. כחלק מן הליווי בונה היועץ תוכנית עסקית מפורטת ובין היתר מתייחסת לתכנון הפיננסי של העסק. גם בשלב הזה היועץ העסקי מזהה את הבעיות והאתגרים הכלכליים העומדים בפני בעל העסק, ומסייע כיצד להיחלץ מהם ולהתמודד עימם. על מנת להצליח בתכנית יש ליישם את המלצות היועץ כפי שנקבעו בהסכמה עם צוות ניהול החברה.
חשוב להסתכל על ההוצאות כעלות מול תועלת. אם אני כבעל עסק יודע שבעזרת הוצאה מסוימת על פרסום אני אכניס לעסק שלי רווח גדול יותר, הרי שזה שווה ומשתלם. כך ניתן להסתכל גם על שירותי ייעוץ עסקי, אין זה סוד שנדרש להוציא עליהם סכום כלשהוא, אך אם אני כבעל עסק יודע שבסופו של דבר ההוצאה משתלמת ובזכות זה אכניס כסף רב יותר, הרי שהמהלך שווה לי.